+48 56 688 13 52 wew. 21

Technik hotelarstwa

symbol cyfrowy zawodu 331403

Warunkiem uzyskania tytułu - technik hotelarstwa jest zdanie dwóch egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie:

  • HTG.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie – egz. po kl. III

  • HTG.06. Realizacja usług w recepcji – egz. po I półroczu kl. V

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;

  • rezerwowania usług hotelarskich;

  • wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;

  • przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;

  • przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;

  • przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.

PRZEDMIOTY ZAWODOWE

Podstawy hotelarstwa

Bezpieczeństwo i higiena pracy

Organizacja pracy i usług w hotelarstwie

Działalność recepcji

Język obcy w hotelarstwie

Pracownia usług hotelarskich i recepcji

Pracownia obsługi konsumenta

Pracownia służby pięter

Pracownia marketingu w hotelarstwie

Praktyki zawodowe

KARIERA ZAWODOWA


Pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach  uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową. Możesz być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach. Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą. Zawód hotelarza stwarza szansę na zatrudnienie poza granicami kraju, co otwiera przed młodymi ludźmi ogromne perspektywy zatrudnienia i zarobków.