symbol cyfrowy zawodu 331403
Warunkiem uzyskania tytułu - technik hotelarstwa jest zdanie dwóch egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie:
-
HTG.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie – egz. po kl. III
-
HTG.06. Realizacja usług w recepcji – egz. po I półroczu kl. V
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
-
prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
-
rezerwowania usług hotelarskich;
-
wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
-
przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
-
przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
-
przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
Podstawy hotelarstwa
Bezpieczeństwo i higiena pracy
Organizacja pracy i usług w hotelarstwie
Działalność recepcji
Język obcy w hotelarstwie
Pracownia usług hotelarskich i recepcji
Pracownia obsługi konsumenta
Pracownia służby pięter
Pracownia marketingu w hotelarstwie
Praktyki zawodowe
KARIERA ZAWODOWA
Pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową. Możesz być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach. Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą. Zawód hotelarza stwarza szansę na zatrudnienie poza granicami kraju, co otwiera przed młodymi ludźmi ogromne perspektywy zatrudnienia i zarobków.